Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir?

19-01-2023 10:10
Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir?

Bazı değerli besinler vardır ve kuruyemişler bu değerli besinler arasında önemli bir yere sahip. Bunun sebebi ise bünyelerinde bulunan faydalı yağlar. En popüler kuruyemiş çeşitleri arasında fındık var. Fındık ısı işlemi gördüğünde kavrulmuş olur, ısı işlemi görmeden tüketime sunulduğunda da çiğ olur. İkinci hali sağlık açısından daha olumlu karşılanır. Peki, aranızda fındığı daha yakından tanımak isteyeniz var mı? Varsa, yazımızın devamında fındıkla ilgili birçok farklı başlık bulunuyor. Haydi gelin birlikte göz atalım!



Çiğ Fındık Nedir?


Fındığın madem ABC’sini merak ediyoruz o zaman yetiştiği yere yani toprağına öncelikle göz atalım.  Dünyada birçok ülkede fındık yetiştiriliyor. En çok fındık yetiştiren ülke ise Türkiye. Karadeniz Bölgesi’nde yetişen fındık hem bize hem de tüm dünyaya yetiyor diyebiliriz. Fındık bol yapraklı bir ağaçta yetişir. Tomurcukları da fındıklardır. Vakti geldiğinde toplanır ve tüketime sunulmak için hazırlanır. Kabuklu ya da kabuksuz satışı vardır. Kavrulmadan tükettiğinizde çiğ halini yemiş olursunuz. Yapılan araştırmalara göre çiğ fındık tüketimi kavrulmuş çeşidine göre daha faydalı. 



Çiğ Fındık Faydalı mı?


Fındık çeşitleri doğal bünyesinde protein, karbonhidrat, antioksidan ve daha fazla çeşit asit, mineral bulunduruyor. Bu sebeple doğal varlığı bir hazine diyebiliriz. Kavrulmuşu ya da çiğ olanını tüketmek faydalıdır burada dikkat edilmesi gereken nokta çiğ olanının daha fazla fayda sağladığı.



Çiğ Fındık Neye İyi Gelir?


Düzenli çiğ fındık tükettiğinizde bünyesinde bulunan değerlerle sizi birçok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur. Merak ettiyseniz hemen gelin başlıklara bakalım. 


  • E Vitamini deposu olduğu için bağışıklığı güçlendirir,
  • Bitkisel protein değeri yüksektir bu sebeple sizi tok tutar, 
  • B6 Vitamini sayesinde sinirleri güçlendirir, 
  • Bünyesinde fitokimyasal maddeler içerir ve böylelikle beyin sağlığını korur,
  • Lifli bir besin kaynağı olduğu için kandaki şekeri dengeler, 
  • İyi yağlar barındırdığı için kolestrolü düşürür,
  • Antioksidan gücü yüksek olduğu için hasarları hücreleri azaltarak kanserden korur,
  • Lifli yapısı bağırsaklara iyi gelir ve kabızlığı önler,
  • Magnezyum desteği verdiği için kas yapısına da iyi gelir. 


Çiğ Fındık Kilo Aldırır mı?

 

Fındık lifli bir besin olduğu için tok tutma özelliği var. Bu durum da diyet yapan kişilere oldukça avantaj sağlar. Bağırsak hareketlerini dengelemesi de yine kilo kaybetmek isteyen kişiler için faydalı bir etki. Çiğ fındık tüketimi kilo kontrolünde ve kilo kaybetme dönemlerinde size yardımcı olabilir. Bu faydayı alabilmek için günlük önerilen miktarları geçmemek yeterli olacaktır.


Çiğ Fındık Ne Kadar Yenmeli?


Bir besin ne kadar faydalı olursa olsun çok fazla tüketildiğinde zarar verebilir. Bu sebeple neyi ne kadar tüketmemiz gerektiğine kafa yormamız gerekebilir. Günlük besin ihtiyacımız yani almamız gereken kalori değişkenlik gösterebilir. Bu durum gün içinde ne kadar fiziksel aktivite yaptığımızla ne kadar su içtiğimizle ya da ne kadar uyuduğumuzla ilgili olabilir. Bir porsiyon yani bir avuç içi yaklaşık 6-7 adet çiğ fındığa denk gelir. Buda ortalama 150 kalori anlamına geliyor. Sabah öğününüzde ekmek tüketmediğinizde 20 adet fındık tüketerek almanız gereken günlük kalorinin bir kısmını fındıktan sağlayabilirsiniz. 

 

Çiğ Fındıkla Neler Yapılır?


Çiğ fındığı direk ağzınıza atarak tüketebileceğiniz gibi başka malzemelerle birleştirerek de alternatif lezzetler üretebilirsiniz. Çiğ fındığın yapısını fazla bozmadan hangi tariflerde çiğ fındığı kullanabileceğinizle ilgili bazı önerileri bir araya topladık. 


granola bowl

Fındıklı Bowl Tarifi


Kimimiz sabahları bir şeyler tüketmek istemeyiz. Ya da klasik kahvaltı tariflerinden sıkılmış olabiliriz. Her koşulda da size lezzetli bir tarifimiz var. 


Malzemeler (1-2 Kişilik)


  • Bir Çay Bardağı Süzme Yoğurt
  • Yarım Porsiyon Mevsim Meyvesi
  • 12 Adet Çiğ Fındık
  • El Yapımı Sade Granola
  • 1 Tatlı Kaşığı Tahin
  • 1 Tatlı Kaşığı Bal

Süresi: Malzemeleri birleştirme süresi 5 dakika


Yapılışı


  • Öncelikle malzemeyi birleştirebileceğiniz bir kase ayarlayın,
  • Süzme yoğurdu kısa süre çırparak kaseye aktaralım,
  • Yarın porsiyon meyveyi dilimleyerek yoğurdun üzerine tek sıra dizelim,
  • Fındıkları iri parçalar haline getirip onu da meyveyle paralel bir şekilde tek sıra dizelim,
  • Granolayı da tek sıra şeklinde dizelim,
  • Balı tüm malzemenin üstünde gezdirelim,
  • Son olarak tahini de bal gibi tüm malzemenin üstünde gezdirerek tarifi bitirelim.

Herhangi bir öğün yerine tüketebileceğiniz bu tarifi genellikle insanlar sabah kahvaltısında yemeği tercih ediyor. Farklı malzemelerle farklı kaseler hazırlayabilirsiniz. Tarifi bir ya da iki kişi tüketebilir. 


fındık topları


Enerji Veren Fındık Topları


Gün içinde koştururken bir durup yeniden enerji toplamın en ideal yöntemi ara öğünlerdir. Fındık toplarıyla bu enerjiyi tekrar vücudunuza verebilirsiniz. 


Malzemeler (3-4 Kişilik)


  • 4 Dilim Kakaolu Kek
  • 2 Tatlı Kaşığı Bal
  • 6 Yemek Kaşığı Süt
  • 1 Paket Hindistan Cevizi Tozu
  • 20 Adet Çiğ Fındık

Süresi: Malzemeleri birleştirme süresi 20 dakika


Yapılışı


  • Öncelikle kekleri bir karıştırma kabında ezelim,
  • Islanması için sütü ekleyelim,
  • Tadını artırmak için balı da ilave edelim,
  • Hindistan cevizi tozunu gerekli miktarda ekleyerek top top yuvarlayalım,
  • Çiğ fındığı mutfak robotunda un haline getirelim ve hazırladığımız topları üzerinde yuvarlayarak tarifi sonlandıralım.

Çok kısa sürede pratik bir şekilde hazırlayacağınız bu leziz topları buzdolabının alt kısmında saklama kabının içinde bir süre bozulmadan saklayabilirsiniz. Sokağa çıkarken ara öğünde tüketmek için yanınıza/çantanıza alabilirsiniz. 


fındık sütlü smoothie

Fındık Sütünden Smoothie


Hayvansal gıdalar bazen bazı kişilere dokunabilir. Bu sebeple bitkisel sıvılar üreterek lezzetli tariflerden ödün vermek zorunda kalmayız. Bu tarifimizde fındığın süte dönüşüp nasıl lezzetli bir içeceğe dönüştüğünüzü anlatıyoruz. 


Malzemeler (1-2 Kişilik)


  • 1 Çay Bardağı Çiğ Fındık
  • 1 Çay Bardağı İçme Suyu
  • 1 Yemek Kaşığı Silme Kakao
  • 1 Yemek Kaşığı Süzme Bal
  • 1 Adet Yerli Muz

Süresi: Malzemeyi birleştirme süresi 5 dakikadır. 


Yapılışı


  • Blender içine çiğ fındıkları ve temiz içme suyunu ekleyerek çalıştırıp fındık sütünü hazırlayın,
  • Fındık sütüne sırasıyla balı, kakaoyu ve muzu bölerek ekleyip tekrar blenderı çalıştırarak tarifi tamamlayın. 


Oldukça hafif bir lezzeti olan bu içeceği gün içinde enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda ya da ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Çiğ fındığı almak için https://www.cerezpazari.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.



Bu Yazılarımız da İlginizi Çekebilir:

Çocuklar için Hangi Kuruyemişler Tercih Edilmeli?

Lezzetli ve Pratik Atıştırmalık: Baharatlı Patlamış Mısır

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.