Çocuklar İçin Hangi Kuruyemişler Tercih Edilmeli?

24-01-2023 10:31
Çocuklar İçin Hangi Kuruyemişler Tercih Edilmeli?

Çeşit çeşit bitkiler ve tohumlar toplanıp uygun koşullarda hazırlanarak tüketime sunulan atıştırmalıklara kuruyemiş diyoruz. Çok fazla çeşidini vardır ve hemen hemen hepsinin faydası yüksektir. Kuruyemiş çeşitleri bölgelere göre farklılık gösterir. Misal, Antep fıstığı doğu bölgesinde popülerdir ve o bölgede yetişir. Çeşitli işlemlerden geçtikten sonra direk tüketime ya da tariflerde malzeme olmaya hazırdır. Peki bu kadar faydalı kuruyemiş çeşitlerinden hangileri canımız kıymetlimiz çocuklarımız için faydalı? İşte bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamını hemen okumaya başlayabilirsiniz.


Çocuklar; badem, fındık, ceviz, Antep fıstığı, kaju ve yer fıstığı tüketebilirler. Peki bu kuruyemiş çeşitlerinin faydaları neler?


Badem


Badem yetişkinler kadar çocuklar içinde sağlıklı bir atıştırmalıktır. Çocukların bağırsak ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Çocuklar ilk kuruyemiş deneyimlerine bademle başlayabilirler. Çok küçükken bademi ezerek başka gıdalarla birlikte verilebilir. Daha büyüdüğünde ise bademi bütün tüketebilir. Bademi un haline getirerek bazı hamur işlerinde un yerine kullanabilir sağlıklı atıştırmalıklar çocuklarınız için hazırlayabilirsiniz.



Fındık


Gün içinde çocuklar ihtiyaç duyduğu enerjinin bir kısmını fındıktan alabilirler. Sindirimi kolay olan bu enerji deposu ürünün üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara karşı vücut direncini yükseltir. Bünyesinde bulunan potasyum kemik ve kas gelişimine katkıda bulunur, kalp ritminin düzene girmesinde de önemli bir katkı sağlar. Çocuklarınızın yaşına göre fındığı direk ya da ezerek verebilirsiniz. Yediği yoğurt gibi sağlıklı gıdaların üstüne serpebilirsiniz. 



Ceviz


Cevizi diğer kuruyemiş çeşitlerinden ayıran değeri Omega-3 yağ asididir diyebiliriz. Bu asit çocukların beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Günlük porsiyonlarla çocuğunuza ceviz yedirebilirsiniz. Özellikle sabah kahvaltısında yumurta, yeşillik, zeytin, ceviz ve ekmek tüketebilir. Onlar için yaptığınız kurabiyelerin üstüne yarım ceviz koyarak süsleyebilirsiniz. Tavada kavurarak ve sonrasında üzerine bal gezdirerek tatlı yerine ara öğünlerde çocuklarınıza yedirebilirsiniz. Cevizin çocuklara faydası oldukça yüksektir diyebiliriz.



Antep Fıstığı


Çocuklar Antep fıstığının lezzetini çok sever. Özellikle kabuklarıyla birlikte onlara verdiğinizde açmak için çaba göstermeleri oyun gibi olacaktır. Protein bakımından güçlü olan bu kuruyemiş çeşidini ara öğünlerinde başka gıdalarla birleştirerek verebilirsiniz. Çocuklara atıştırmalık hazırlarken içine biraz Antep fıstığı ekleyebilirsiniz. Özellikle kış dönemlerinde bağışıklığı güçlendiren sağlıklı kuruyemiş çeşitlerinden olan Antep fıstığı salatalardan tatlılara kadar birçok tarifte kullanmayı tercih edebilirsiniz.



Kaju


Kalsiyum ve Magnezyum açısından zengin olan kaju, çocukların kemik gelişimine olumlu yönde katkıda bulunur. Ders çalışırken atıştırmalık hazırlamak isterseniz, kajuları çok az suyla blender da ezip ekmek üstüne sürebilirsiniz. Bunu bir ekmek arası lezzete çevirerek okul için kolay bir atıştırmalığa döndürebilirsiniz. Ya da yaşına göre bütün halde verip yemesini de sağlayabilirsiniz.



Yer Fıstığı


Yer fıstığı ezmesi yapılan diğer sağlıklı kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Fıstık ezmesi yapımı evde blender yardımıyla oldukça kolaydır, kakao ve balla karıştırılarak çocuklar için atıştırmalıklar hazırlanabilir. Yağ oranı yüksek bir besin kaynağı olduğu için fazla tüketimi kilo aldırabilir. Bu sebeple tüketimi sınırlandırılmalıdır.



Kuruyemiş Çeşitlerinin Çocukların Zeka Gelişimine Katkıları Neler?


Çocukların zeka gelişimini gıdalarla desteklemek oldukça önemlidir. Değerli yağ asitleri, vitaminler ve minerallerle dolu olan kuruyemiş çeşitleri çocuklarda beyin ve zeka gelişimi için oldukça donanımlı atıştırmalıklar kategorisinde yer alır. Uzmanlar bebekler ek gıdaya geçtikten sonra uygun porsiyonlarda ve şekillerde kuruyemiş yemelerini ister. Hamilelik döneminde de annelerin menülerinde sağlıklı kuruyemiş çeşitleri olmasını bekler. Aslında sağlıklı kuruyemiş insanın hayatında her dönemde farklı porsiyonlarda yer alması gerekir. 



Çocuklar İçin Pratik Kuruyemişli Snack Tarifi


Çocuklar öğünler arasında çok fazla atıştırma yapmak isteyebilirler. Ve bu atıştırmalıkların sağlıklı olması ise anne ve babaların elinde… Kuruyemiş çeşitlerinden sağlıklı snacklar hazırlayabilirsiniz. 


çikolata kaplı bar


Pişmeyen Kolay Bar 


Bu tarifte çocuklar için faydalı olan kuruyemiş çeşitlerinin tamamını kullanabiliyoruz. Ayrıca diğer malzemelerde yine oldukça sağlıklı. Bu tarifin en güzel özelliği ise ısı kullanmadan yani pişirmeden kolayca hazırlayabiliyoruz. 


Malzemeler (3-4 Kişilik)


1 Çay Bardağı Yulaf Ezmesi

3 Çorba Kaşığı Fıstık Ezmesi

1 Çorba Kaşığı Fındık

1 Çorba Kaşığı Antep Fıstığı

1 Çorba Kaşığı Badem

2 Çay Kaşığı Bal / Pekmez

1 Paket Bitter Çikolata (%70 Kakaolu)

1 Çorba Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı


Süresi: Tüm malzemeyi birleştirme süresi 15 dakika


Yapılışı:


  • Öncelikle yulaf ezmesini rondodan geçirerek un haline getirelim,
  • Fıstık ezmesini, kuruyemişleri ve balı da üzerine ekleyerek tekrar kısa bir süre rondodan geçirelim,
  • Cam bir bor cama hazırladığımız bu karışımı 2 cm yüksekliğini geçmeyecek şekilde yayıp buzdolabının alt kısmında 10 dakika kadar dinlendirelim,
  • Karışım dolapta dinlenirken çikolatayı benmari usulü eritelim ve içine Hindistan cevizi yağını ekleyerek karıştıralım,
  • Daha sonra karışımı dolaptan çıkararak üzerine hazırladığımız çikolatayı yayalım ve tekrar dolaba geri koyalım,
  • Çikolata tamamen donduktan sonra dilimlere ayırarak servis yapabiliriz. 


Oldukça lezzetli ve besleyici olan bu tarifi istediğiniz zaman kolayca yapabilirsiniz. Hem çocuklarınız hem de kendiniz bu lezzetli atıştırmalıkları tüketebilirsiniz. İçine koyduğumuz kuruyemiş çeşitlerini değiştirerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz.




Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.