Lezzetli ve Pratik Atıştırmalık: Baharatlı Patlamış Mısır

16-01-2023 10:25
Lezzetli ve Pratik Atıştırmalık: Baharatlı Patlamış Mısır

Mısır, buğdaygiller ailesinin bir üyesidir. Varlığı ise oldukça eskidir. Hatta 5000 yıllık bir mağarada mısır koçanları bulunmuştur. Sadece keyif almak istediğimiz için tükettiğimiz mısırın besin değerine dikkatimizi verdiğimizde bol miktarda karbonhidrat bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yapısında su, mineral, protein ve yağ bulunuyor. Mısır tükettiğimizde enerji alacağımızı unutmamak gerekir. 



Patlamış Mısır Nasıl Yapılır?


Patlamış mısır, neden patlar? Bunu düşünen birçok kişi vardır kuşkusuz. Sihir gibi bir şey olsa gerek. Düşünsenize sarı küçük bir şey ansızın daha büyük beyaz ve şekilsiz bir şeye dönüşüyor. Tabii ki de bu bir sihir değil. Mısır taneleri ısıyla temas kurduğunda bileşiminde bulunan su buharlaşmaya başlar ve su genleştikçe mısır tanesi kalıbına sığmaz olur. Sıcaklık baskısı devam ederse kabuk yarılır. Kabuk yarılınca su buharıyla birlikte nişasta ve protein gibi besin maddeleri dışarı çıkar. Bu besin maddeleri dışarı çıkarken besin beyazlaşmaya başlar. Beyazlaşma süreci bitince patlamış mısır ortaya çıkar. Yani mısır doğası gereği sıcakla temas ettiğinde çatlar ve beyaz daha hacmi geniş bir yapıya bürünür. Yapımı oldukça basit görünse de dikkat edilmesi gereken incelikler vardır. 



Mısır Patlatmanın Püf Noktaları Nelerdir?


Mısırın yağlısı ve tuzlusu makbuldür diyebiliriz. Ve bu yağ ve tuzun dengesi ise iyi bir patlamış mısırın püf noktasını oluşturan unsurlar. Bu iş için birçok ocak üstü aparat ya da makine satılıyor. Bunlardan hiçbiri elinizde yoksa en klasik yöntemi yani tencerede mısır patlatma yöntemini kullanabilirsiniz.
- Kapağı olan bir tencere seçiminden sonra içine az miktarsa sıvıyağ döküyoruz ve biraz da 2-3 cimcik kadar tuz ilave ediyoruz.
- 2 avuç kadar mısırı da tencere ekleyip ocağın altını açıyoruz. Arada tencereyi iki tarafından tutup çalkalıyoruz. Arada çalkalama işlemini yapmazsak mısırlar patlamadan yanabilir.
- İlk pat pat sesleri gelmeye başladığında yani mısırlar kabuklarından çıkmaya başladığında tencerenin kapağını hava alacak şekilde hafif aralık bırakıyoruz. Bu mısırın patlarken nemlenmemesini kıtır kıtır kalmasını sağlayacak.
- Mısırın huyudur, tam bitti patlaması dediniz ve kapağı açtığınızda yüzünüze doğru 1-2 atış daha yapar.
- Daha sonra kaselere bölerek servis yapabilirsiniz.



Patlamış Mısıra Şeker Katılır Mı?


Patlamış mısırın birçok farklı tarifi var. Çok sık tercih edilmese de mısırı patlatırken şeker de ekleyebilirsiniz. Bunun için tencereye sıvıyağ koyun ve biraz tuz biraz şeker ekleyin. Çok bekletmeden içine mısırları ekleyin. Patlama süreci bittiğinde şekerli mısırlarınızı yiyebilirsiniz. 


Cipsler gibi farklı baharatlardan hazırlanan patlamış mısırları da deneyebilirsiniz. 


Baharatlı Patlamış Mısır Tarifleri:


Baharatlar bir mutfağın olmazsa olmaz son dokunuşlarıdır. Hatta bazı tarifler baharat üzerine kuruludur. Baskın aromatik ürünlerdir ve bu sebeple birden fazla baharatın kullanıldığı tariflerde dozlar iyi ayarlanmalıdır.



Pul Biberli Patlamış Mısır Tarifi


Baharatlı mısır tarifi arıyorsanız öncelikle bu acı olanını tercih edebilirsiniz. Burada amaç farklı patlamış mısır tariflerini denemek olabilir. Bunun için işe tuzlu, tatlı ve acı olarak bilinen en temel tatlardan olan acı olanını deneyimliyoruz. 


Malzemeler (1-2 Kişilik)


2 Yemek Kaşığı Cin Mısır

1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

2-3 Cimcik Tuz

1 Çay Kaşığı Acı Kırmızı Pul Biber


Süresi: Malzemeyi birleştirme ve pişirme süresi toplam 15 dakika



Yapılışı:


  • Öncelikle mısır patlatmaya uygun ince tabanlı ve kapağı olan bir tencereye sıvıyağı ekleyelim,
  • Ocağın altını açtıktan sonra hızlıca tuzu ve mısırı koyalım,
  • Mısırların patlamasın yakın acı kırmızı pul biberi koyalım,
  • Patlama süreci bittiğinde kaselere koyup üzerine biraz daha acı kırmızı biber serpiştirelim. 

Bu tarifte kullandığınız biberin acılık oranı farklı olabilir. Miktarını acı sevmenize ve kullandığınız biberin acılık oranına göre değiştirebilirsiniz. 



Karışık Baharatlı Patlamış Mısır Tarifi


Birden fazla baharat kullanarak mısırın lezzetini farklılaştırabiliriz. Baharatlı mısır, tuzlu mısırdan oldukça farklı bir lezzettir. Baharatlı mısır patlatmak için dikkat etmeniz gereken konu baharatların bu süreçte yanmamasıdır. Bu tarifimizde baharatların oranlarını ve hangi baharatları birlikte kullanabilirsiniz konularında fikir vermiş olacağız. 



Malzemeler (1-2 Kişilik)


2 Yemek Kaşığı Cin Mısır

1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

2-3 Cimcik Tuz

1 Çay Kaşığı Silme Karabiber

1 Çay Kaşığı Silme Kimyon

1 Çay Kaşığı Silme Kırmızı Biber


Süresi: Malzemeyi birleştirme ve pişirme süresi toplam 15 dakika



Yapılışı:


  • Yağı, tuzu ve cin mısırları tencereye alıp ocağın altını açalım,
  • Mısırlar patlamak üzereyken listede yer alan baharatları hızlıca ekleyelim,
  • Mısırlar patladıktan sonra kaselere alarak afiyetle tüketelim. 

Tarifteki baharat ve tuz oranını kendi zevkinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. 



Ege Usulü Patlamış Mısır Tarifi


Ege bölgesinde yaşamıyorsanız ve tatile sık sık gidip geldiğiniz bir Ege şehri varsa, evinizde o bölgenin ürünlerini kullanarak Ege havası yaratabilirsiniz. Ege bölgesinin meşhur zeytinyağını ve otlarını bu sefer patlamış mısırla birleştiriyoruz. Daha sonra bir Ege filmi açıp mısırımızı keyifle yiyoruz. 



Malzemeler (1-2 Kişilik)


2 Yemek Kaşığı Cin Mısır

1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

2-3 Cimcik Tuz

3 Çay Kaşığı Kekik


Süresi: Malzemeyi birleştirme ve pişirme süresi toplam 15 dakika



Yapılışı:


  • Tencereye zeytinyağını, tuzu ve mısırları ekleyip ocağın altını açalım,
  • Mısırlar patlamak üzereyken kekiği koyalım,
  • Mısırlar patladıktan sonra da kaselere koyup servis yapalım. 

Bu tarifte patlamış mısır için sos hazırlayabilirsiniz. Mısır patladıktan sonra kaselere alın. Ve üzerine çiğ zeytinyağı ve kekikten hazırladığınız sosu inceden gezdirip karıştırın. Böylelikle soslu patlamış mısır tarifini denemiş olursunuz. 

 

 

Ballı Mısır Patlağı Nasıl Yapılır?


Patlamış mısırlarınıza bal koyarak tatlı mısırlar yapabilirsiniz. Bal ısıyla direk temas etmemesi gereken doğal bir üründür. Bu sebeple mısırı patlattıktan sonra büyük karıştırma kasesine alıp üzerine bir miktar bal döküp tahta kaşıkla bir güzel karıştıralım. Bal homojen bir şekilde tüm mısırla karıştığında servis kaselerine alarak tüketebiliriz. Üzerine isterseniz biraz tarçında serpebilirsiniz. Mısırlar balla ıslandığı için tarçın üzerine yapışıp kalacaktır.


Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Cin Mısır Nedir & Nasıl Yapılır?
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.