Tokluk Hissi Yaratan 8 Süper Besin

09-02-2023 11:18
Tokluk Hissi Yaratan 8 Süper Besin
İdeal vücut ağırlığınızı ve kas kütlenizi korumak istiyorsanız tokluk hissinin daha uzun süre devam edebilmesine destek veren besinleri tercih etmelisiniz. Bu tür besinler içerdikleri yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle aynı zamanda sağlıklı beslenmenize yardımcı olur. Tok tutan besinler tüketmeniz aşırı yemeyi önleyebilmenizi mümkün hale getirir. Tokluk hissi yaratabilecek 8 süper besini öğrenerek beslenme programınızı yeniden şekillendirmeye başlayabilirsiniz.

 

Tok Tutan Yiyecekler Hangileridir?

 

Tokluk hissi veren yiyecekler arasında tam tahıllar, protein kaynakları, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri ile kuruyemişler yer alır. Ceviz, elma, yoğurt, mercimek, tam buğdaylı makarna, kiraz, üzüm ve fasulye gibi yiyecekler tokluk hissinin uzun süre gidebilmesine destek verebilir. Sizler de en çok tok tutan besinler için farklı ürünlerin yer aldığı Çerez Pazarı’nı inceleyebilirsiniz.

1. Avokado 

Tokluk hissi veren az kalorili yiyecekler denildiği zaman akla ilk olarak avokado gelir. Avokado, zengin bir vitamin, mineral ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Bu özel besin, vücut için gerekli olan sağlıklı yağların yanı sıra kalp sağlığına destek verebilme, kilo kontrolü, yüksek enerji seviyesi ve iyi bir sindirim sağlığı için tercih edilir. Avokado aynı zamanda yüksek miktarda anti-inflamatuar bileşenler ve antioksidanlar içerir. Dengeli ve sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak kullanıldığında tokluk hissine büyük bir destek sunabilir.

2. Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi protein, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir ve birçok faydası vardır. En çok tok tutan yiyecekler sırasında yer alanlardandır. Yulaf ezmesi, uzun süre tokluk hissi yaratır. Bağırsaklar için gerekli olan prebiyotik bileşenleri içerir ve bağırsak sağlığını korumayı destekler. Kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir ve kalp sağlığının korunmasına en iyi şekilde destek verir. Yulaf ezmesi, kompleks karbonhidratlar içerir ve bu nedenle insülin direncini azaltma potansiyeline sahiptir. Yulaf ezmesi, anti-inflamatuar özelliklere sahip bileşenler sunar. Vücuttaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

3. Yumurta

Yumurtalar birçok faydalı besin maddesi içerir. Kaliteli ve kolay sindirilebilen bir protein kaynağı olarak yumurtayı tercih edebilirsiniz. B12 vitamini içeren yumurta beyin ve sinir sistemi için önem taşır. Tok tutacak yiyecekler arayanların favorileri arasında bulunur. Bu özelliklerinin yanı sıra kemik sağlığı için gerekli olan D vitamini içerir. Demir, selenyum ve çinko gibi önemli minerallerin bir kısmını yumurta tüketerek alabilmeniz mümkündür.

4. Ceviz 

Ceviz yağ asitleri ile ünlüdür. Sağlıklı yağlar tokluk hissinin daha uzun süre devam edebilmesine imkan tanır. Protein ve E vitamini içeren cevizler aynı zamanda manganez, çinko, magnezyum kaynağı olarak öne çıkar. Kardiyovasküler sağlık, beyin sağlığı ve diyabet gibi farklı alanlarda sağlık açısından sizlere destek verebilir. Ceviz aynı zamanda diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Ceviz ile beraber diyette yenilen kuruyemişler blog içeriğine göz atarak diyetinizi zenginleştirmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle tok tutan sağlıklı atıştırmalıklar sayesinde diyetinizi bozmadan devam edebilirsiniz.

5. Kuru Kayısı

Uzun süreli tok tutan yiyecekler arasında kuru kayısı da bulunur. Yüksek lif içeriği kuru kayısının en belirgin özelliğidir. Kuru kayısı, yüksek miktarda suda çözünen ve suda çözünmeyen lif içerir. Lif, kabızlığı önlemeye ve tokluk hissini artırmaya yardımcı olabilir. Kuru kayısı, antioksidanlar içeren önemli bir meyve kaynağıdır ve vücutta oluşan zararlı serbest radikaller ile savaşmanıza destek verebilir. C ve A vitamini ihtiyacınızın belirli bir kısmını kuru kayısı tüketerek elde edebilirsiniz. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyebilirsiniz. Kuru kayısılar yavaş emilen lif ve şeker içeriği nedeniyle kan şekeri düzeylerini dengelemeye yardımcı olabilir.

6. Kuru Nane

Kuru nane, anti-enflamatuar, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri nedeniyle tercih edilir. Tok tutabilme özelliği bulunan kuru nane, baş ağrısı, baş dönmesi, sindirim sorunları, uyku bozuklukları, stres ve depresyon gibi fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların tedavisi için destekleyici olarak bilniir. Kuru nane ayrıca kalp sağlığını destekleme, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olma ve bağışıklık sisteminin dengede durmasına katkı sağlama gibi özellikler taşır.

7. Leblebi

Açlık krizlerini çok fazla yaşıyorsanız hızlı bir çözüm olarak leblebi tüketmeyi deneyebilirsiniz. Birçok farklı atıştırmalığa göre düşük kalorisiyle öne çıkan leblebi diyet yapanlara destek olabilecek özel bir kuruyemiş türüdür. Mide suyunu emebilen leblebi, bu özelliği ile mide yanması gibi problemlere destek sunar. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran leblebi, düzenli bir şekilde tüketilirse vücudun daha dirençli olmasına yardımcı olur. Böylelikle uzun vadede bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri ortaya çıkmaya başlayabilir. Kan şekerinin dengelenmesi için destekleyici olan leblebi ani değişimlerin önüne geçilmesine destek verir.

8. Kuru İncir

Lif açısından zengin olan kuru incir açlık hissinizi yatıştırabilecek ve tokluk hissinin daha uzun süre devam edebilmesine destek verebilecek özel bir gıdadır. Kalsiyum içeren kuru incir kemik sağlığınızın desteklenmesine yardımcı olur. Yüksek lif içeren bu özel besin yeme isteğinizi azaltmaya yardımcı olurken diyet programınızı zenginleştirebilmenize destek verir. Antioksidan özellikli olan kuru incir potasyum içerir. Tansiyon ve kan basıncını dengeleyebilen kuru incir yüksek tansiyon riskinin azalmasına yardımcı olabilir. Cildi besleyen kuru inciri tokluk hissini elde etmek için tercih edebilirsiniz.

 

Tok Tutan Yiyeceklerin Özellikleri Nelerdir?

 

Tok tutan yiyecekler genellikle yüksek protein içeriğine sahiptir. Yoğun kıvama sahip olan yiyecekler tokluk hissini artırarak kilo vermeyi destekleyebilir. Aynı zamanda lif içeriğine sahip olan yiyecekler de tokluk hissini sağlayabilecek gıdaların en temel özellikleri arasındadır. Düşük enerji yoğunluğu olan yiyecekler aynı miktardaki yemeklere göre daha az kalori içerebilirler. Bu durum onların tok tutabilme özelliklerini zenginleştirebilen en önemli detaylar arasındadır.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kış Aylarında İçinizi Isıtacak 8 Farklı Bitki Çayı Tarifi


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.