Papaya Kurusu Nedir?

06-02-2023 13:08
Papaya Kurusu Nedir?
Papaya meyvesi ve kurusu görenleri hayrete düşürebilecek, tadanları kendisine hayran bırakabilecek özel bir meyve olarak öne çıkar. Vitamin kaynaklarınızı desteklemek istiyorsanız sizler de papaya meyvesini tercih edebilirsiniz. Birbirinden farklı tariflerde değerlendirilebilecek enerji deposu papaya kurularıyla bağışıklık sisteminizin güçlenmesini destekleyebilirsiniz. Papaya kurusuyla ilgili merak ettikleriniz bulunuyorsa bu içerikte tüm soru işaretleri için cevaplar bulabilirsiniz.

 


Papaya Kurusu Ne İşe Yarar?

 

Papaya kurusu, bir bitki olarak adlandırılan papaya meyvesinin çok daha küçük ve kuru formunda elde edilmesini ifade eder. Birbirinden farklı tariflerde papaya kurusu tercih edebilmeniz mümkündür. Bu sayede eşsiz lezzetlere imza atabilirsiniz. Aynı zamanda uzun süreli seyahatlere çıkanlar veya sürekli hareket halindeyken beslenmesini korumak isteyenler için mükemmel bir tropikal kuru meyve seçeneğidir.

 

Papaya kurusu birçok faydalı besin maddesi içerir ve bu nedenle sağlıklı bir beslenme düzeni içinde önemli bir yere sahiptir. Güney Meksika ile Orta Amerika ülkelerinden ünlenen papaya kurusu, şekil olarak Türkiye’de de üretilebilen kavuna benzer yapıdadır. Papaya meyvesi kavun ve karpuz gibi yerde değil, ağaçlarda yetişir. Tropikal iklimlerde papaya ağaçlarına rastlamanız mümkündür. Aromatik ve tatlı tadıyla dikkat çeken papaya kurusu sağlıklı beslenme düzeni için vazgeçilmez seçenekler arasında yer alır.

 


Papaya Meyvesi Türkiye’de Nerede Bulunur?

 

Tropikal bölgelerde yetiştirilerek popüler hale getirilen papaya meyvesi Türkiye’de de yetiştirilir. Türkiye’nin tropikal iklime en yakın bölgeleri arasındaki Muğla’nın Datça ilçesinde üretilen papaya meyvesi oldukça sık tercih edilenler arasındadır. Ülke sınırlarına Datça’dan giriş yapabilen papaya meyvesi sebze olarak tüketilebilir. Türkiye’deki büyük marketler, meyve ve sebze satan dükkanlar, bahçe marketleri ve çiftlik pazarı gibi yerlerde papaya meyvesi bulabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda Çerez Pazarı’nın ürün seçkilerinde papaya meyvesi bulabilirsiniz.

 


Papaya Kurusunun Faydaları Nelerdir?

  • Papaya, yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içeren zengin bir meyve türüdür. Papaya, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak çeşitli destekler sağlar.
  • Papaya, kolajen üretimini artırarak cildi yenileme ve iyileştirmeye yardımcı etkisi vardır. Aynı zamanda cildin hassasiyetini azaltır ve nem kaybının önlenmesine destek verir.
  • Papaya, vitamin C ve beta-karoten gibi antioksidanların yüksek oranda bulunması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma elde edilmesini destekler. Kuru papaya faydaları denildiği zaman akla ilk olarak bu özellikler gelir.
  • Papaya, papain adı verilen bir enzim içerir, bu enzim proteinlerin sindirimini kolaylaştırır ve sindirim sistemi problemlerine karşı yardımcı olabilir.
  • Bu özel meyve antioksidan içermesi sebebiyle kanser riskinin azalmasına destek verir.
  • Papaya yararları arasında yüksek miktarda fiber içermesiyle sebebiyle şeker düzeyinin kontrol altında tutulmasına destek vermesi yer alır.
  • Papaya, folik asit, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri yüksek oranda içerir. Bu mineraller kalp sağlığını koruma ve fonksiyonunu düzenleme etkisi sunar.
  • Ağız ve diş sağlığını koruma etkisi vardır ve ağız ve diş hastalıklarına karşı koruyucu rol üstlenir. Baş ağrılarını hafifletmek ve rahatlatmak için kullanılan tedavi destekleyici bir meyvedir.

 

Papaya Kurusu Kaç Kaloridir?

 

Papaya kurusu, 100 gramı yaklaşık olarak 60 kalori içerir. Ancak miktar ve kalori içeriği değişebilir. Örneğin, kurutma işleminin süresi ve yapısı bu noktada büyük önem taşır. Papaya kurusu, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tüketilebilir ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Papaya kurusu, düşük kalorili bir gıda seçeneği olarak değerlendirilir ve kilo kontrolü amaçlı olarak tercih edilebilir.

 


Papaya Kurusu Nasıl Yenir?

 

Papaya kurusu doğal haliyle tüketilebileceği gibi aynı zamanda yemek ve tatlı tariflerinde tercih edilebilir. Salatalarda papaya kurusunu tercih edebilirsiniz. Özellikle meyve salataları tercih sebebiniz olabilir. Smoothie tüketmeyi seviyorsanız papaya kursuunu deneyebilirsiniz. Papaya kurusu, patates veya diğer malzemelerle beraber kızartma ya da mücevher tariflerinde değerlendirilebilir. Ayrıca aşağıdaki tariflerle lezzetli yiyecekler ortaya çıkarabilirsiniz;

 


Papaya Kurusu Mücver

 

Mücver tüketmekten hoşlanıyorsanız pratik bir şekilde papaya kurusu ile hazırlayabileceğiniz özel tarifi deneyebilirsiniz. Özellikle ara öğünlerde ve akşam yemeklerinde tüketebileceğiniz lezzetli yemeği evinizin konforlu ortamında hazırlayabilirsiniz.

 

Malzemeleri:

 

          • 1 adet orta boy papaya kurusu
          • 2 adet orta boy patates
          • 1 adet yumurta
          • 1 çay kaşığı tuz
          • 1 çay kaşığı karabiber
          • 1 çay kaşığı kimyon
          • 1 çay kaşığı tuz
          • 1/4 bardak un
          • 1/4 bardak sıvı yağ

 

Süresi: 20 – 25 dakika

 

Yapılışı:

 

          1. Papaya kurusunu ve patatesleri haşlayın ve küçük parçalara bölün.
          2. Tüm malzemeleri blenderda pürüzsüz hale getirin veya ezin.
          3. Elde edilen karışımı küçük mücver şeklinde şekillendirin.
          4. Sıvı yağını bir tavada kızdırın ve mücverleri kızartın.
          5. Her tarafı kızarana kadar pişirin ve servis yapın.

 

Papaya Kurusu Çorbası

 

Baharatlı çorbalardan hoşlanıyorsanız papaya kurusu çorbasını deneyebilirsiniz. Sevdiklerinize de ikram edebileceğiniz özel çorba ile sofralarınızı zenginleştirebilrisiniz.

 

Malzemeleri:

 

          • 1 adet büyük papaya kurusu
          • 1 adet orta boy soğan
          • 1 adet orta boy sarımsak dilimi
          • 1 adet tatlı biber
          • 4 su bardağı tavuk veya bitki bazlı buğday suyu
          • 1 çay kaşığı tuz
          • 1/2 çay kaşığı karabiber
          • 1/2 çay kaşığı nane

 

Süresi: 20-30 dakika

 

Yapılışı:

 

          1. Papaya kurusunu ve diğer sebzeleri küçük parçalara bölün.
          2. Soğan, sarımsak ve biberi tavada hafifçe kavurun.
          3. Papaya kurusunu ve diğer sebzeleri blenderda pürüzsüz hale getirin veya ezin.
          4. Kavrulan soğan, sarımsak ve biberi de blendera ekleyin ve tekrar pürüzsüz hale getirin.
          5. Pürüzsüz karışımı bir tencereye aktarın ve tavuk veya bitki bazlı buğday suyunu ekleyin.
          6. Tuz, karabiber ve naneyi ilave edin ve çorbayı kısık ateşte 20-30 dakika kadar kaynatın.
          7. Çorbayı servis yapmadan önce blenderda tekrar pürüzsüz hale getirin veya ezin.

 

Sonuç:

 

Papaya kurusunun temel sağlık desteği ve lezzetli tariflerini deneyerek sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz. Lezzeti ve özel aromasıyla farklı tariflerde deneyebileceğiniz papayalar için dilerseniz Çerez Pazarı’nı tercih edebilir ve bu özel meyveyi en iyi şekilde deneyimleyebilirsiniz.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Tokluk Hissi Yaratan 8 Süper Besin

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.