Vanilya Çubukları Nasıl Kullanılır?

13-12-2022 10:13
Vanilya Çubukları Nasıl Kullanılır?

Vanilya çubuklarından farklı şekillerde yararlanabilmeniz mümkündür. Sütlü tatlı yapacağınız zaman vanilya çubuğunu kaynayan sütün içerisine bütün olarak atabilirsiniz. Fakat genellikle profesyonel aşçılar ve birçok kişi vanilya çubuğunun içindeki özütü kullanmayı tercih eder. Özüte ulaşabilmek için düz bir zemine çubuğu yatırabilirsiniz. Bıçağın ucuyla çubuğu baştan sona kesebilirsiniz.


Kestiğiniz vanilya çubuklarını bıçağın kenar kısımlarıyla biraz daha delerek özütü çıkarabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak malzemelerin iç kısımlarına katabilirsiniz. Bir diğer vanilya çubuğu kullanma yöntemi ise bal ve reçel gibi şekerli tatlıların içine yerleştirmedir. Yoğun bir tat ve kokuya sahip tatlılar elde etmek istiyorsanız vanilya çubuklarını deneyebilirsiniz. Vanilya çubukları öğütülmüş halde satın alınabilir. Öğütülmüş olan vanilyaları şekerle karıştırarak ayrı kapta bekletebilir, tatlı ve dondurma tariflerinde süsleme amacıyla kullanabilirsiniz. 


Vanilya Nerede Yetişir?


Vanilyanın botanikteki ismi Vanilya Planfolia olarak bilinir. Salapgiller familyasındaki tırmanıcı gövdeye sahip bu bitki Amerika’nın güneyi olan bitki tropikallerin yoğun olduğu noktalarda yetişir. Yetiştirilme süreci oldukça zahmet ister. Humuslu ve besin miktarı yüksek olan topraklarda yetiştirilmesi önemlidir. Aşırı güneş istemese dahi akşam güneşi alması sağlandıktan sonra yapraklarının herhangi bir yere değmemesi önemlidir. 


Tropikal ormanlarda vanilya bitkisinin tozlanma işlemleri arılar tarafından gerçekleştirilir. Yetiştirilme sırasında tozlamalar elle yapılır. Vanilya bitkisi aromatik kokusu ile değerini sergiler. Zahmetli yetiştirilme sonucunda elde edilen vanilya bitkisi aynı zamanda Meksika’nın Atlantik Okyanusu yakınlarında yetiştirilebilir. Karayiplerden Pasifik Okyanusu’na kadar olan bölgeler vanilyalar için önemlidir. Ayrıca Ekvatorun iki tarafında da vanilya yetiştirilir. 


Vanilya Çubuğundan Neler Yapılır?


Vanilya çubuklarını şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda kullanabilirsiniz. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden ortaya çıkabilecek pekmez kıvamındaki vanilya macunu da bol aromatik etki elde etmek isteyenler tarafından tercih edilebilir.


Özel vanilya çubukları aromatik etki için yemeklere iyi bir şekilde eşlik edebilir. Geniş bir kullanım alanı olan vanilya çubukları kahve ve pastalarda da kullanılabilir. Çilek gibi meyvelerin üzerine özel vanilya çubuğu şurupları damlatıldığı zaman aromatik lezzet ortaya çıkar. 


Vanilya Çubuğunda Alkol Var mı?


Vanilin ve etil vanilin, vanilya tohumundaki tatlandırıcılar olarak bilinir. Bu maddelerin toz formunda alkol yer almaz. Ancak vanilya çubuklarını satın alacağınız yere göre içeriğinde değişiklikler ortaya çıkabilir. Her bir markanın ayrı içeriğe sahip olan vanilya çubukları vardır. Bu sebeple, yeni bir ürün satın almadan önce içeriğini dikkatli bir şekilde incelemeniz tavsiye edilir. Böylelikle en sağlıklı şekilde tüketebileceğiniz vanilya çubuklarına sahip olabilirsiniz. 


Vanilya Çubuğu Neden Pahalı?


Vanilyalar tropikal bölgelerde yetişen ve dünyada en fazla işçilik gerektiren bitkilerdir. Ürünlerin üretim aşamasında herhangi bir şekilde makine, kimyasal gübre veya özel tarım ilaçları tercih edilmez. Safrandan sonra baharatlar değerlendirildiğinde en pahalı baharat olarak vanilya çubukları ortaya çıkar. Yetiştirilmesi ve toplaması zahmetli olan vanilyaların elde edildiği orkide çiçekleri kısa bir sürede açarlar. Yalnızca Melipona arıları ve sinek kuşu sayesinde polen yayılır. Talepler yüzünden arı ve sinek kuşunu bekleyemeyen yetiştiriciler el ile tozlama işlemini sağlarlar. Fiyatların belirlenmesi bu tür detaylara bağlıdır.


Çubuk Vanilya ile Yapılabilecek Tarifler


Çubuk vanilyalar ile lezzetli tarifler deneyebilirsiniz. He biri farklı damak zevkine hitap edebilecek tarifler arasından size uygun olanı seçerek keyifli bir şekilde vakit geçirerek yiyeceklerinizi veya içeceklerinizi hazırlayabilirsiniz. Tariflerde kullanabileceğiniz vanilya çubuk türleri için
Çerez Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.


vanilya çubuklu cupcake


Çubuk Vanilyalı Cupcake

- 2 adet yumurta, 2 su bardağı beyaz un, 1 su bardağı esmer şeker, 1 bardak sıvı yağ, 1 bardak süt ile vanilyalı cupcake hazırlayabilirsiniz.
- Fırını 180 dereceye ayarladıktan sonra cam yada bakır karıştırma kabına yumurta ve şekeri alabilirsiniz.
- Mikser ile düşük devirde malzemeleri çırpabilirsiniz. Daha sonra üzerine sütü ekleyebilirsiniz.
- Hemen ardından kabartma tozunu karışıma dahil edebilirsiniz.
- Son olarak vanilya ekleyebilirsiniz.
- Vanilya çubuğunu baştan aşağıya bıçak yardımıyla çizerek açabilirsiniz.
- İçerisindeki çekirdekli kısmı bıçak ile kazıyabilirsiniz ve karışıma ilave edebilirsiniz.
- Karıştırdıktan sonra kağıt cupcake kalıplarını boşaltabilirsiniz.
- 30 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarabilirsiniz.
- Cupcake üzerine isteğe bağlı olarak farklı kremalar veya soslar ilave edebilirsiniz.


vanilyalı dondurma


Çubuk Vanilyalı Muzlu Dondurma

- 3 adet muz ve 1 vanilya çubuğu ile pratik bir şekilde çubuk vanilyalı muzlu dondurma hazırlayabilirsiniz.
- Muzları soyup her birini birkaç parçaya bölerek işe başlayabilirsiniz.
- Bir tabağa aldığınız muzları buzluğa atabilirsiniz.
- Buzlukta donması için 1-2 saat tutabilirsiniz. Daha sonra çıkararak rondoya atmalısınız.
- Üzerine çubuk vanilyanın içerisinden bıçak vasıtasıyla çıkardığınız özü ekleyebilirsiniz.
- Milkshake kıvamına gelene kadar rondoda çekebilirsiniz.
- Kıvamlı karışımı alüminyum folyo ya da yağlı kağıda aktarabilirsiniz.
- Baton şeklinde sardıktan sonra yeniden buzluğa atabilirsiniz. 2 saat sonra çıkararak keserek yiyebilirsiniz.
- Dondurmanız ilk aşamada klasik sütlü dondurmalara göre daha sert olabileceği için uygun kaplar kullanmalısınız.
- Dondurmanın daha tatlı olmasını istiyorsanız şeker ilave edebilirsiniz.


Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Lokum Tarifi ve Malzemeleri Nelerdir?

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.