Turna Yemişi (Cranberry) ile Yapılabilecek Lezzetli Tarifler

12-01-2023 13:52
Turna Yemişi (Cranberry) ile Yapılabilecek Lezzetli Tarifler

Çok uzun zamandan beri çok fazla hastalığın tedavisinde kullanılan bir besin kaynağı sorarsanız cevabı turna yemişi olacaktır. Görünüşü kızılcık meyvesini andırır. Başlangıçta rengi beyazdır ve olgunlaştıkça kırmızının bir tonuna dönüşür. Ormanlarda bulunan ufak çalılıklarda kendiliğinden yetişir. Ülkemizde Trabzon, Giresun ve Ordu gibi Karadeniz bölgesindeki şehirlerde yetişir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve kullanım alanı istenildiğinde geniş tutulabilir. 



Turna Yemişi Nasıl Kullanılır?


Turna yemişinin faydaları neler say say bitiremeyiz. Düzenli turna yemişi tüketildiğinde idrar yolu enfeksiyon riskinin düştüğü, vitamin ve lif deposu olduğu için mevsim geçişlerinde iyi bir bağışıklık güçlendiricisi olduğu ve diş eti içinde oldukça faydası yüksek bir ürün olarak anlatabiliriz turna yemişini. Cranberry olarak da bilinen bu yemişi kurutarak tüketebilirsiniz. Ayrıca meyve suyu haline getirip içebilirsiniz de… Arzu ederseniz de kek, börek, çörek ya da yemek sosu olarak ürünü malzeme olarak da kullanabilirsiniz.



Turna Yemişinden Hazırlanan Tarif Önerileri:


Turna yemişini yaşken oldukça acı bir gıdadır. Bu sebeple özel kurutma işlemi yapılarak yenilebilir hale getirilir. Bu yenilebilir halinden birçok tarif yapmanız mümkün. Yazımızda bu tarifleri sizin için başlık başlık hazırladık. 


turna yemişi salatası

Cranberry Salatası


Gıdalardan en maksimum faydayı almak için onları en doğal haliyle tüketmek önemlidir. Böylelikle şifa deposu olan besin kaynaklarından daha fazla yarar görmüş oluyoruz. Cranberry yani turna yemişini salatalarınızda malzeme olarak kullanırsanız faydasını daha fazla almış olursunuz. Salatanız için karışık Akdeniz yeşilliklerini kullanabilirsiniz. İçine bir miktar turna yemişi, çilek, yeşil elma ve portakal ekleyerek karıştırın. Sosu için misket limonu, zeytinyağı ve portakal suyu kullanabilirsiniz. Biraz kalori hakkınız varsa kıtır ekmekler ekleyerek salatanızı öğün yerine tüketebilirsiniz.


turna yemişi görsel

Turna Yemişi Hoşafı


Daha çok oda ısısında ya da soğuk tüketilen bir yemek eşlikçisidir hoşaflar. Pilav gibi kuru gıdaların yanında tüketilir. Mevsim dışında kalan meyveler kurutularak uzun süre saklanabilir. Ve bu kurutulmuş meyveler şekerle birlikte kaynatılarak hoşaf yapılabilir. Oldukça faydalı bir doğal içecektir. Kurutulmuş turna yemişleri suyla bir tencereye alınır. Karanfil ve tarçın çubuğu eklenerek meyve yumuşayana kadar kaynatılır. Son olarak isteyenler şeker ekleyerek tatlandırabilir. Şeker kullanmak istemeyenler elma suyu ekleyebilir. Ya da elmanın kendisini tat vermesi için turna yemişi ile birlikte kaynatabilir. Oda ısısına geldikten sonra kaselere koyarak yemek yanında servis yapabilirsiniz. Bu tarifle meyvenin suya geçen tüm faydasını vücudunuza almış olursunuz. Ayrıca posasını yiyerek alacağınız lezzeti ve faydayı artırabilirsiniz.


turna yemişi reçeli

Turna Yemişi Reçeli


Meyvelerden fayda almanın bir farklı tekniği ise onlardan reçel yapmak diyebiliriz. Yine mevsiminde toplanan ürünler şekerle kaynatılarak reçel haline getirilir. Böylelikle mevsiminin dışında da meyve tüketilebilir. Turna yemişi kurusunu reçel yapma tekniği kullanarak hazırlayabilirsiniz. Böylelikle sabah güne başlarken kahvaltınızda bu faydalı yemişi tüketebilirsiniz. 


turna yemişli pilav

Turna Yemişli Etli Pilav


Turna yemişini bu sefer pilava aroma vermesi için kullanabilirsiniz. Hafif ekşi ve aromatik tadı olan bu meyvenin lezzeti pilavda çok güzel oluyor. Tereyağı pilav tenceresinde eritilip pilav taneleri eklenip çok az kavrulur. Daha sonra küçük küçük doğranan turna yemişleri eklenir ve biraz daha kavrulur. Son olarak pilav ölçüsüne göre su eklenir. Pilav suyunu çektikten sonra sevdiğiniz bir eti didikleyerek pilavla karıştırın. Biraz demlendikten sonra kalıp yardımıyla tabaklara pilavı alıp servis yapabilirsiniz. 


turna yemişli kek

Turna Yemişli Protein Kek


Kek ve kurabiye gibi tarifleri nohut unundan hazırlayarak ağırlık çökmeden afiyetle tüketebiliriz. İçine turna yemişi ekleyerek kekin besin değerini artırırken görünüşüne de renk verebiliriz. Sade bir kek tarifinden yola çıkarak içine beyaz un yerine nohut unu ekleyin. Beyaz una göre nohut ununu biraz daha fazla koymanız gerebilir. Daha sonra kurumuş turna yemişlerini olduğu gibi dahil ederek biraz daha karıştırın. Hamuru kek kalıbına koyarak fırında pişirin. Çıktıktan sonra üzerine turna yemişinden meyve sosu hazırlayarak dökün. Bu sos için turna yemişini suda kaynatarak yumuşattıktan sonra robotta sulu bir püre haline getirin. İçine biraz nişasta ve şeker ekleyerek sos tenceresin de kıvam alana kadar pişirin. Soğuduktan sonra kekik üstüne servis yaparken dökün. 


turna yemişinden et sosu


Turna Yemişinden Et Sosu


Mayhoş tadından faydalanmak için turna yemişinden sos yapıp bifteklerin üstüne dökebilirsiniz. Sos için turna yemişini suda kaynatın. Meyve yumuşadıktan sonra içine biraz hibüskus ekleyin. Son olarak bir cimcik tuz ve şeker ekleyip karışımı ocaktan alın. Robotta püre haline getirdikten sonra nişasta ekleyerek sos tenceresinde kıvam alana kadar pişirin. Sıcakken etlerin üstüne dökerek tüketebilirsiniz. 




Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Şekerli Leblebi Nasıl Yapılır?

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.