Türk Kahvesi Yanında İkram Edilebilecek 10 Lezzetli Fikir

09-01-2023 17:35
Türk Kahvesi Yanında İkram Edilebilecek 10 Lezzetli Fikir

Türkler tarafından keşfedilen pişirme tekniği sonucu Türk kahvesi günlük yaşamlarımızın içine girdi. Tarihi oldukça merak edilen bu kahveyi acaba ilk içen kimdi, diye düşünenler burada mı? Bunlar hep rivayet olarak verilse de biz yine de bu leziz kahvenin kısa da olsa tarihi yolculuğuna göz atalım. 


Kahve meyvesi suyla kaynatılarak bir içecek elde ediliyormuş. Daha sonra Türkler çekirdekleri kavurup daha sonra da öğüterek kahveyi kaynatmış. Böylelikle günümüzdeki yoğun aromalı Türk kahvesi ortaya çıkmış. Bu teknik daha sonra Avrupa’da da kullanılmaya başlanmış. 


Kahve insanlara bir içecekten daha fazla şey olmuş zamanla. Şiirlere, şarkılara, filmlere ve dizilere konu olmuş defalarca. Sonra kahveye hatır denmiş keyif denmiş… Nice mutluluklar nice üzüntüler konuşulmuş onun şahitliğinde. Kızlar istenirken bir acı kahveleri içilmiş kaç nesildir. Türk kahvesinin adı, kokusu gibi tadı da oldukça güzeldir. Bunun için püf noktalarına dikkat edilmiş bir pişirme titizliğine ihtiyaç duyulur. Yapımı basit olsa da püf noktalarına dikkat edilmediğinde köpüksüz ve su-kahve oranı dengelenmemiş bir içecek içmek zorunda kalabilirsiniz.


Burada kahvenin ölçüsü oldukça önemlidir. Kişi başına göre miktar ayarı yapılır. En standart lezzet için kişi başı iki çay kaşığı kahve konulur. Su ölçüsü ise mutlaka kahvenin içileceği fincanla yine kişi sayısına göre ayarlanmalıdır. Kahvenin köpüklü olması için ürünün taze olması şarttır. Bayat kahveyi pişirirken köpürtemezsiniz. Son olarak kahveyi gerekli görmedikçe karıştırmazsanız köpük toplamasına izin vermiş olursunuz. Karıştırma işlemi köpüğün dağılmasına neden olur. 



Türk Kahvesi Sunumu Nasıl Yapılır?


Türk kahvesi sunumu da yapımı kadar özen ve incelik ister desek de siz tabii ki istediğiniz gibi içmek konusunda özgürsünüz. Biz detayları verelim uyup uymamak size kalsın. Büyük bir sabır ve emekle hazırladığınız kahveyi en güzel şekilde sunmak istiyorsanız yanında mutlaka bazı eşlikçileri hazırlamanız gerekir. Küçük boy bardaklara su ya da soda konulur varsa bir de ikramlık sunuma dahil edilir. Tüm hazırlık tek kişilik tepsi üstünde birleştirilip servisi yapılır. Sunumunuz çok güzel olursa bir de fotoğrafı çekilerek sosyal medyada “kahve keyfi” etiketiyle paylaşılır. Hazır kahve yanı ikramlık demişken her biri bir sonraki kahve keyfinize ilham olacak önerileri sizin için yazımızın devamında derledik. 


lokum çeşitleri

Lokum


Türk yemek kültürünün bir parçası olan lokum, yine Türklerin keşfettiği Türk Kahvesi ile birlikte sunulması bize atalarımızdan kalan bir miras desek abartmış olmayız. Bu iki lezzet bir araya geldiğinde lezzeti abartılı olur ama diyebiliriz. Şimdi yazıyı okumayı bırakıp kahve yapmaya gittiniz değil mi? Ama bizce bütün önerileri okuyup öyle kahve yapmaya gidin.  Lokum dünden bugüne gelen ve yarınlara da kuşkusuz ulaşacak mutluluk veren bir atıştırmalık. Fıstıklısı, meyvelisi, güllüsü, kaymaklısı, fındıklısı, bademlisi ve daha nice çeşidi var. Hatta Çerez Pazarı’nda vegan, glütensiz ve glikozsuz lokum çeşitleri de var. Daha farklı duyulmamış benzeri olmayan lokum çeşitleri ne var derseniz; zereşk üzümü kaplı fıstıklı ve bal aromalı antep fıstıklı fitil lokumlarını örnek verebiliriz. 


çikolata


Çikolata


Türk kahvesinin yanında ne yenir denildiğinde en popüler birinci cevap lokumsa ikinci popüler cevapta kuşkusuz çikolatadır. Çikolatanın her şekli kahvenin yanında tüketilebilir. Şekersiz kahve içiyorsanız sütlü ya da beyaz çikolata tüketebilirsiniz. Bu çikolatalar tablet formunda olabileceği gibi birbirinden lezzetli drajelerden de olabilir. Şekerli kahve içmeyi seviyorsanız lezzetini sakinleştirmek için bitter yani kakao oranı daha yüksek çikolatalardan tercih edebilirsiniz. Sunumunuza renk katmak için Çerez Pazarı’nda bulunan renkli badem drajeleri kullanabilirsiniz. 


baklava ve türk kahvesi

Baklava


Lokum kadar olmasa da baklavalar da Türk kahvesinin yanında oldukça tercih ediliyor. Bayramlarda özellikle baklava varsa yanına kahve hazırlanır. Ve bu ikiliye hayır diyebilen çok az insan vardır diyebiliriz. Ev baklavası genellikle cevizli olur ve daha şerbetli hamur tatlısı şeklindedir. Ağırlığını hafifletmek için şekersiz ya da az şekerli Türk kahvesi yanında iyi gider. 


kuru hurma

Hurma


Hem sağlık hem de lezzet peşinde olanlar kahve yanında hurma tercih edebilirler. Doğal şeker aromasıyla Türk kahvesi keyfini artırırken kilo aldıran seçenekler arasından sıyrılarak diyet yapanlara alternatif olarak sunulabiliyor. Özellikle Ramazan’da iftar sonrası içilen kahvelerin yanında hurma ikram edilebilir. Daha kolay tüketilmesi için hurmaları sıcak suda bekletip yumuşatabilirsiniz. Daha sonra çekirdeğini çıkararak kahve yanında ikram edebilirsiniz.


kuru incir

Kuru İncir


Uzmanlar her zaman çeşitli beslenir der. Hatta aynı ürün grupları arasında da benzer faydaları da olsa her çeşidini tüketin derler. En az hurma kadar faydalı olan incir de kuru meyveler arasında size göz kırpıyor diyebiliriz. Yine diyet yapanlar ara öğün yerine kahve ve yanında kuru incir tüketebilirler. Hurma gibi incirleri de sıcak suda belirli bir süre bekletirseniz oldukça lokum gibi yumuşak bir ikramlık elde etmiş olursunuz.


kestane şekeri

Kestane Şekeri


Yine bizim güzel mutfağımızın bir ürünü olan kestane şekerini kahve yanında ideal bir ikramlık olarak düşünebilirsiniz. Hem de potasyum bakımından zengin bu ürünü tüketerek faydasını vücudunuza alabilirsiniz.


badem ezmesi


Badem Ezmesi


Kahve yanında özel bir lezzet arayanlara badem ezmesini önerebiliriz. Oldukça benzersiz tadı olan bu atıştırmalık badem ve şekerin birleşmesinden ortaya çıkıyor. Marzipan olarak da isimlendirilen bu ürün İtalya’da ve Fransa’da tüketilse de bizim ülkemizde de seveni çoktur.


kurabiye

Kurabiye


Kahvenin yanında 2-3 malzemeden yapılan kolay kurabiyeleri tercih edebilirsiniz. Daha özellikli kurabiyeleri ise çay yanı için düşünebilirsiniz. Misal; susam, tahin, şeker ve unu karıştırarak küçük lokmalar halinde pişirip kahve yanında tüketebilirsiniz. Kurabiyenizin şeker oranına göre kahvenizin şekeri ayarlayabilirsiniz.


çikolatalı kuru meyve

Çikolatalı Kuru Meyveler


Kahve yanına ellerinizle hızlı bir ikramlık hazırlamak isterseniz tropik meyve kurularından yardım alabilirsiniz. Pomelo, papaya, mango, muz, kavun ve daha fazla tropik kuru meyve çeşidini bulunuyor. Benmari usulü erittiğiniz çikolataya sevdiğiniz meyve kurularının bir ucunu batırarak yağlı kağıt üzerine dizin. Hızlıca donup tüketilebilecek hale geldiğini göreceksiniz. Daha sonra yanına sade güzel bir Türk kahvesi yapabilirsiniz. 


makaron

Makaron


Bir Fransız lezzeti ile kahve yanı ikram önerilerimizin sonuna geldik. Fransa’nın en meşhur atıştırmalıklarından olan makaronlar için onların lokumu diyebiliriz. Yumuşak ve oldukça lezzetli olan bu lezzetin marifeti sadece tadında değil. Renk renk görüntüsü ile adeta görsel bir şölen oluşturuyor. Ülkemizde de eski tarihlerden beri tüketilen bu lezzeti siz de Türk kahvesi yanında ikram edebilirsiniz. 


Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Kuru Meyveler Faydalı Mı?

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.