Kuru Üzüm Faydaları ve Kullanım Alanları

06-06-2023 10:44
Kuru Üzüm Faydaları ve Kullanım Alanları


Kuru üzüm tatlı ve lezzetli tadıyla dünya genelinde yaygın olarak tüketilen meşhur sağlıklı bir atıştırmalıktır. Görüntüsü, kıtırlığı, lezzeti ve her türlü tarife uyum göstermesiyle her mutfakta bulunan bir üründür. Üzüm kendi doğasında oldukça lezzetli ve faydalı bir gıdayken kurutularak aroması daha da zenginleştirilmiştir. 


Ürünün kurutulması doğal hallerde gerçekleştirilir ve daha kullanıma hazır bir şekilde tüketiciye sunulur. Hafif tatlı bir tadı vardır ve bu sebeple tuzlularda lezzet dengeleyici olarak kullanılabilir. Sabah gevreklerin içine enerji almak için dahil edilebilir. Lezzetli içecekler doğal şeker olan kuru üzümle tatlandırılabilir. Kıymalı börek içinde de kuru üzüm oldukça iddialı bir lezzet ortaya çıkartır. 


Kuru üzüm yaş üzüme göre kullanım alanı daha yaygındır ve saklaması daha rahattır. Bu sebeple siz de hayatınıza farklı bir lezzet katmak istiyorsanız kuru üzümü deneyebilirsiniz. 


Kuru üzüm hakkında merak ettiğiniz tüm başlıklar yazımızın devamında sizleri bekliyor!


Kuru Üzümün Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

 


Düzenli kuru üzüm tüketmenin birçok faydası vardır. Bunlardan en önemlisi sindirim sistemine iyi gelen lifli bir yapısı olmasıdır. Lif vücudun sağlıklı kalabilmesi için gerekli bir kaynaktır. Özellikle kabızlık sorunu olan kişiler lifli gıdalar tüketmeye özen gösterebilirler. Kuru üzümün içinde C vitamini bulunur. Bu sebeple bağışıklığı destekler ve hastalıklara karşı vücuda direnç verir. 


Kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından zengin olduğu için kemik sağlığını destekler. Kuru üzümün doğal yapısında bulunan bu mineraller kemik sağlığını korumak için güçlendirici rolündedir. Özellikle kalsiyum kemiklerin yapı taşıdır, magnezyum kemik yoğunluğu için önemlidir ve fosfor da kemiklerin sağlıklı gelişmesini destekler. 


Çoğu lifli gıdada olduğu gibi kuru üzümde de antioksidan vardır. Antioksidanlar özellikle cilt sağlığını güzelleştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. 


Kuru üzümde demir minerali oldukça fazladır. Bu sebeple demir eksikliği beslenme planınızda kuru üzüm de olabilir. Demir vücutta oksijen taşıma işini üstlenir. Bu sebeple demirden zengin gıdalar tüketmek birçok hastalığın riskini azaltmak için gereklidir. 


Kuru Üzüm ile Yapılacak Tatlılar

 


Kuru üzüm, tatlılara doğal tat ve lezzet katan harika bir içeriktir. İşte kuru üzüm ile yapabileceğiniz birkaç tatlı tarifi:


Kuru Üzümlü Kek

 


Malzemeler:

 

  • 2 su bardağı un

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 3 yumurta

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 su bardağı süt

  • 1 paket vanilya

  • Yarım paket kabartma tozu

  • Yarım su bardağı kuru üzüm


Yapılışı:

 


Un, toz şeker, kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta yumurtaları çırpın, sıvı yağ ve sütü ekleyin. Yumurtalı karışımı kuru malzemelere ekleyin ve karıştırın. Kuru üzümleri ekleyip karıştırın. Kek hamurunu yağlanmış bir kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Kekin üzeri kızarana kadar kontroller yaparak pişirme süresini ayarlayabilirsiniz.


Kuru Üzümlü Havuçlu Tatlı

 


Malzemeler:

 


  • 2 su bardağı rendelenmiş havuç

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 3/4 su bardağı sıvı yağ

  • 3 yumurta

  • 2 su bardağı un

  • 1 paket vanilya

  • 1 paket kabartma tozu

  • Yarım su bardağı kuru üzüm

  • Yarım su bardağı doğranmış ceviz


Yapılışı:

 


Toz şeker ve yumurtaları çırpın. Sıvı yağı ekleyin ve karıştırın. Havuçları ekleyin ve karıştırın. Un, vanilya, kabartma tozu, kuru üzüm ve cevizi ekleyin, karıştırın. Hazırladığınız hamuru yağlanmış bir kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişen tatlıyı soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.


Kuru Üzümün Besin Değeri ve İçeriği

 


Kuru üzüm küçük boyutuna rağmen oldukça besleyici bir meyve kurusudur. İçeriğinde karbonhidrat, lif, protein, mineraller ve vitaminler bulunuyor. Üzüm kurutulduğunda içerdiği suyun büyük bir kısmını kayboluyor. Bu sebeple üründe su oranı azalırken enerji ve besin değeri artıyor. 100 gram kuru üzümde yaklaşık 304 kalori enerji ortalama bulunabiliyor. Bunun 20 gramı su, 66.8 gramı karbonhidrat, 3 gramı protein, 1.3 gramı yağ ve 3.4 gramı ise posa yani liftir. Şeker miktarı doğal yapısında yüksektir bu sebeple çok kalori bakımından düşük bir beslenme planınız varsa ya da şeker kısıtlaması içindeyseniz kuru üzümü doktorunuza danışmadan menünüze dahil etmeyiniz. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.