Kurban Bayramı İçin 3 Pratik Tatlı Tarifi

19-06-2023 11:49
Kurban Bayramı İçin 3 Pratik Tatlı Tarifi

Cevizli Baklava Tarifi 


Baklava hamuru için gerekli malzeme listesi:

  • 3,5 ya da 4 su bardağı kadar un
  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kadar süt 
  • Çay kaşığının ucu ile tuz 
  • Nişasta ( hamuru açmak için )
  • 2 su bardağı kadar iri çekilmiş ceviz ( baklavanın arası için)

Baklavanın şerbetini hazırlamak için gerekli malzemeler:

  • 4 su bardağı kadar su
  • 4 su bardağı kadar şeker
  • 1 tatlı kaşığı kadar ( bir iki damlada olabilir ) limon

Baklavanın üzeri için gerekli malzemeler:

  • 250 gram tereyağı 
  • Çay bardağının yarısı kadar sıvı yağ

Cevizli baklavanın yapılışı;

Bayramlarda en özel ikramlıklardan biri olan baklava çeşidinden cevizli baklavayı hazırlamak için ilk olarak tatlının şerbeti hazır edilmeli ve baklava hazır olana kadar soğumaya bırakılmalıdır. Şerbetini hazırlarken tencere içerisinde şeker ve suyu karıştırıp iyice çözünmesinden sonra ocağın üzerine koyup kaynaması beklenmelidir. Kaynayan şerbetin içerisine ister bir dilim limon ya da birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Hazır olan şerbetten hemen sonra baklava hamurunu hazırlamalısınız. Kap içerisine ilk olarak yumurtalar ile süt, sıvı yağ, tuz ve sirkeyi ekleyerek iyice karıştırmalısınız. Ardından unu eleyerek ve yavaş yavaş hamur kıvamını elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam etmelisiniz. İstenilen kıvamda ki hamuru elde ettikten sonra yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmesi için üzerini örtüp bir kenarda bekletmelisiniz. Süre dolduktan sonra dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kesip beze haline getirmelisiniz. Tarife bire bir uyum sağlarsanız eğer eşit ağırlıklı tam 27 adet beze elde etmiş olursunuz. Bezeleri ayırma işlemini tamamladıktan sonra 9 adet bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde bolca nişasta ile açmalısınız. 9 adet bezenin hepsi aynı boyutta olduktan sonra hepsini üst üste koyarak bir arka bir ön tarafını çevirerek toplu şekilde hamuru açmalısınız. Elde ettiğiniz zar gibi baklava yufkalarını yağlamış olduğunuz tepsinin alt zeminine yerleştirmelisiniz. Bu işlemden hemen sonra iri çekilmiş cevizleri bol miktarda olacak şekilde hamur üzerine serpiştirin. 27 bezeyi 9 lu parçalara ayırıp her 9 lu parça için açma işlemini tekrarlamalısınız. En son ki parçayı da tepsiye yerleştirdikten sonra baklava şeklini vermek için ilk önce 4 parçaya daha sonra da bu 4 parçayı küçük üçgenler oluşturacak şekilde kesmelisiniz. Son olarak ise eritilmiş tereyağı ile karıştırılmış sıvı yağını hamur üzerinde bol olacak şekilde gezdirip 170 derece sıcaklıkta yaklaşık 60 dakika kadar pişirmelisiniz. Pişme işlemi tamamlandıktan hemen sonra baklavalar sıcak şerbeti soğuk olacak şekilde birbirine kavuşturalım. Dinlenmeye bırakılan bu enfes lezzet bayramlarda ziyaretinize gelecek misafirleriniz için harika bir ikramlık olacaktır. 

Yer Fıstıklı Kurabiye Tarifi


Yer fıstıklı kurabiye yapımı için gerekli malzeme listesi:

  • Oda sıcaklığında 200 gram kadar margarin ya da tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım paket vanilya
  • 1 su bardağı kadar pudra şekeri
  • Yarım su bardağı kadar taneli olacak şekilde çekilmiş yer fıstığı
  • Alabildiği kadar un

Yer fıstıklı kurabiyenin üzeri için gerekli malzemeler:

  • Yarım su bardağı kadar taneli olacak şekilde çekilmiş yer fıstığı
  • Yumurta beyazı

Kurabiyenin yapılışı;

Tüm malzemeleri kapta karıştırdıktan sonra kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmelisiniz. Ardından istediğiniz şekli verip önce yumurta beyazına ardından da çekilmiş yer fıstığına batırarak süslemesini tamamlamalısınız. 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 20 dakika pişirdikten sonra soğuması için beklemelisiniz. Soğumuş leziz kurabiyeler çay saatlerinizde sizlere eşlik etmek için hazır olacaktır.

Fındıklı Şekerpare Tarifi


Fındıklı Şekerpare için gerekli malzeme listesi:

  • 250 gram kadar tereyağı ya da margarin
  • 1 çay bardağı kadar toz fındık
  • 2 çay bardağı kadar pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 çay bardağı kadar irmik
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti için gerekli malzemeler:

  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • Bir dilim limon

Yapılışı:

Tüm malzemeleri yoğurma kabına ekledikten sonra iyice karıştırmalısınız. Unu azar azar ekleyip hamurun kulak memesi kıvamında olmasına dikkat etmelisiniz. Ardından istenilen kıvamda elde etmiş olduğunuz hamurdan küçük parçalar koparıp şeklini verip tepsiye yerleştirmelisiniz. Son olarak üzerini süslemek için bütün fındık kullanabilirsiniz. 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 25 dakika pişirdikten sonra soğuk şerbet ile birleştirip şerbetini iyice çekmesi için bir kenarda bekletmelisiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.