Kahvaltıda Yiyebileceğiniz 8 Sağlıklı Besin

27-02-2023 14:15
Kahvaltıda Yiyebileceğiniz 8 Sağlıklı Besin

Kahvaltı yapacağınız zaman vitamin, mineral, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin olan gıdaları tercih etmelisiniz. Amacınız yeni bir güne daha enerjik başlamak ve sindirim sisteminizi güçlendirmeye destek sağlamak olmalıdır. Bu noktada sağlıklı kahvaltılıklar için tercih edebileceğiniz 8 ayrı besini inceleyebilir ve kendinize özel bir kahvaltı sofrası hazırlamaya başlayabilirsiniz.

 

Sabah Kahvaltısının Önemi Nedir?

Sağlıklı yaşam için sabah kahvaltısı kesinlikle atlanmamalıdır. Sabah kahvaltısı, günün en önemli ve enerji verici öğünüdür. Kahvaltı malzemeleri ile güne iyi bir başlangıç yapmak, metabolizmanın hızlandırılması ve aynı zamanda iştah açmak için önemlidir. Aynı zamanda sabah kahvaltısı yapmak, gün boyunca daha fazla yeme ihtiyacı hissetmeme ve kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Güne protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeren bir kahvaltı ile başlamanın en iyisi olduğu bilinir. Örneğin, yumurta, kuruyemiş, kuru meyve tam buğday ekmek, meyve ve süt gibi besinlerin bir kombinasyonu, vücudun gün boyunca enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Sabah kahvaltısı, ruh hali ve konsantrasyon üzerinde olumlu etkilere yol açabilir. Sabah kahvaltısı yapmak, güne iyi bir şekilde başlamak ve gün boyunca daha pozitif ve motivasyonlu olmak için kritik bir önem taşır.

 

Sabah Kahvaltısında Ne Yemeliyiz?

Sabah kahvaltısında lifli yiyecekler ön planda tutulmalıdır. Bu noktada kuruyemişler ve kuru meyve çeşitleri tercih edilebilir. İyi bir kahvaltı, güne iyi bir başlangıç yapmak, metabolizmanın hızlandırılması ve aynı zamanda iştah açmak için önemlidir. Karbonhidrat kaynakları aynı zamanda yüksek lif ve antioksidan içerebilecek özelliklere sahiptir. Kahvaltı tabağınızın bir kısmını yüksek lif içeren kuruyemişler diğer kısmını ise meyveler veya sebzeler ile doldurabilirsiniz. Sağlıklı sabah kahvaltısı için zeytin, zeytinyağı, ceviz, Antep fıstığı, avokado gibi yiyecekleri tek bir tabakta tercih edebilmeniz mümkündür. Eğer yumurtalı sandviç gibi pratik bir şekilde hazırlanabilecek kahvaltılıklar tercih ediyorsanız sandviç içerisine fıstık koyabilirsiniz. Fıstık kahvaltılarda enerjinizi yükseltebilmeniz açısından sizlere büyük bir destek sağlayacaktır.

Kahvaltıya Uygun 8 Yağ ve Lif Kaynağı:

Ceviz


Ceviz, sağlıklı bir yaşam için birçok faydası bulunan bir kuruyemiştir ve kahvaltılarda sık sık tercih edilir. Ceviz, zengin bir protein, doymuş yağ, magnezyum, potasyum, fosfor, B vitamini, E vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca, kalp sağlığını destekler, beyin fonksiyonunu artırır, vücudun inflamasyonunu azaltır ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Lif ve yağ kaynağı olan cevizi sizler de kahvaltılarda tercih edebilirsiniz.

Kuru Hurma


Kuru hurma, çok sayıda sağlıklı besin değerine sahip bir meyvedir. Kuru hurma, yüksek miktarda fruktoz, glikoz, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve B vitamini gibi önemli makro ve mikro besinler içerir. Ayrıca antioksidanlar ve lifler de bulunur. Kuru hurma, kalp sağlığı için faydalıdır. İçeriğinde bulunan potasyum, kalp ritminde dengenin korunmasına yardımcı olur ve kalp hastalıklarının riskini azaltır. Aynı zamanda magnezyum ve demir de kalp sağlığını destekler. Protein alınacak besinler arasında da kuru hurmalar gösterilir.

Fındık

Fındık kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Sağlıklı ve zengin bir besin kaynağıdır. Fındık, omega-3 yağ asitleri, proteini, magnezyum, bakır, demir, potasyum ve B vitamini gibi önemli makro ve mikro besinler içerir. Ayrıca antioksidanlar, selenyum ve E vitamini de bulunur. Taze ve lezzetli fındıkları kahvaltınıza eklemek isterseniz Çerez Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.

Yoğurt

Kalsiyum yoğurt içerisinde bol miktarda yer alır. Potasyum, fosfor, lif açısından zengin olan yoğurt kahvaltılarda tercih edilebilir. A, E ve B vitaminleri açısından bir hayli zengindir.

Elma

Kahvaltılarda meyve yemeyi ihmal etmemelisiniz. Büyük bir kısmı liften oluşan elmalar su içeren yapısıyla dikkat çeker. Elmanın yüksek lif içeren kısmının kabuğunda olduğunu unutmamalısınız. Parlatıcı kullanılmamış sağlıklı elmaları tercih etmelisiniz.

Havuç

Sabah kahvaltılarında sebze tüketmeyi deneyebilirsiniz. Düzenli olarak havuç tüketmeniz kan şekerinizin dengelenmesine destek verir. İçerisindeki yüksek lif oranı günlük lif ihtiyacınızın önemli bir kısmının karşılanmasını destekleyebilir.

Chia Tohumu

Zengin lif içeriğiyle dikkat çeken chia tohuu sindirim sisteminin harekete geçmesine destek verir. Chia tohumu aynı zamanda tokluk hissinin daha uzun süre devam edebilmesine katkı sunar. Yüksek miktarda antioksidan içermesi tercih edilme sebepleri arasında yer alır.

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi içerisinde beta-glukan adlı özgün lifler yer alır. Bu lif türü kolesterolün düşmesine destek verir. Yulaf ezmesindeki yağ asitleri bozulmalara karşı kalkan görevi üstlenir. Kan basıncının dengelenmesine imkan tanıyan yulaf ezmesi kalp sağlığına destek verir.

Sağlıklı ve Doyurucu Kahvaltı Tarifleri:

Sağlıklı ve doyurucu kahvaltı tarifleri sayesinde yeni bir güne en enerjik şekilde başlayabilirsiniz. Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz kahvaltılığı dilerseniz sevdiklerinizle de paylaşabilirsiniz.

Cevizli Granola

Cevizli granola özellikle kilosuna dikkat eden ve sağlıklı yaşamaya özen gösteren kişilerin ilk tercihleri arasındadır. Sağlıklı beslenme düzeni için gerekli olan cevizli granola yeni bir gün için en iyi tercihlerdendir.

Malzemeleri:

 

4 su bardağı tam buğday jölesi

1 su bardağı ceviz içi

1/2 su bardağı kuru üzüm

1/2 su bardağı fındık

1/4 su bardağı kahverengi şeker

1/4 su bardağı mısır nişastası

1/4 tatlı kaşığı tuz

1/2 su bardağı zeytinyağı

1/4 su bardağı sıcak su

 

Süresi:

 

25-30 dakika

 

Yapılışı:

 

  • Fırını 180 dereceye kadar ısıtın.

  • Jöleleri, ceviz içlerini, kuru üzümleri, fındıkları, kahverengi şekeri, mısır nişastasını ve tuzu bir karıştırma kabında karıştırın.

  • Zeytinyağını ve sıcak suyu ekleyin ve karıştırın.

  • Karışımı, düz bir tepsiye yayın ve 180 derecede 20-25 dakika boyunca kızartın.

  • Her 5 dakikada bir karıştırın

  • Granola kızarınca, soğumaya bırakın ve tüketene kadar saklayın.

 

Sizler de kendinize özel sağlıklı lif kaynağı olan kahvaltılar hazırlamak istiyorsanız Çerez Pazarı’nda yer alan lezzetli ürünlere göz atabilirsiniz. Gerekli malzemeleri sipariş vererek yeni bir güne enerji dolu başlayabilmenin ayrıcalığını hissedebilirsiniz.

 

 

 

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: 4 Maddede Ananas Kurusunun Faydaları

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.