Dut Kurusu ile Sağlıklı Beslenme

20-06-2023 12:27
Dut Kurusu ile Sağlıklı Beslenme

Dut, Morus cinsine ait bir ağacın meyvesidir. Dut ağacı genellikle 5 ila 10 metre arasında gelişir. Yaprakları düzgün meyveleri ise küçük küçük dağılır. Bir ressamsanız bu güzel ağaçları görünce resmetmek isteyebilirsiniz. Ya da bir şairseniz onun için şiir mısraları dökülebilir o an ağzınızdan.

Dut meyveleri genellikle beyaz, pembe ve mor renkte bulunabilir. Meyveler olgunlaştıkça tatları tatlılaşır ve sulu bir yapıya kavuşurlar. Çok ince kabukları vardır ve içerisinde minik tohumlar bulunur. Dut meyveleri taze tüketildiği gibi kurutularak da kullanılabilir. Kurutulmuş dutlara "dut kurusu” denir ve çeşitli yemeklerde, tatlılarda ve atıştırmalıklarda kullanılabilir.

Dut kurusu düşük kalorili olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Tatlı bir tadı olduğu için sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi olarak da karşımıza çıkar. Günlük ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacını karşılamak için tüketilebilir.

Sonuç olarak dut kurusu sağlıklı bir besin kaynağıdır ve birçok faydaya sahiptir. Doğal ve organik beslenme trendinin giderek arttığı günümüzde, dut kurusu doğanın bize sunduğu enfes bir seçenektir. Özellikle çocukların beslenmesinde de tercih edilebilir.

Dut kurusuyla ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevapları yazımızın devamında sizi bekliyor!

Dut Kurusunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?


Dut meyvesi toplandıktan sonra kurutularak kullanıma hazır hale getirilir. Kurutma işlemi sonucunda meyve faydasını içinde saklarken tadı daha aromatik hale gelir. Kıtır ve gevrek hali ise atıştırmak için oldukça keyiflidir.

Dut meyvesinin birçok faydası bulunur. Lif açısından zengindir ve sindirim sistemi sağlığını destekler. Özellikle kabızlık gibi şikayetleriniz varsa dut kurusu gibi lifli gıdaları beslenmenize bir uzmana danışarak ekleyebilirsiniz. Ayrıca tokluk hissi verdiği için kilo kaybı hedeflenen diyet listelerinde de yer verilebilir. Dut meyvesi A, C, K vitaminleri bakımından zengindir. Potasyum ve demir gibi önemli besinleri içerir. Bu vitaminler bağışıklık sistemini destekler, kemik sağlığına iyi gelir ve günlük enerji ihtiyacınızı karşılayabilir. Antioksidan açısında da zengin bir kaynaktır. Sağlıklı bir atıştırmalık olduğu için kalp sağlığını destekleyebilir.

Dut Kurusu Nasıl Tüketilir?


Dut kurusunu çeşitli hallerde kullanabilirsiniz. Hatta öğüterek toz halini un gibi de tercih edebilirsiniz. Hadi gelin beraber dut kurusu nasıl tüketiliyor başlık başlık beraber inceleyelim.

Dut kurusunu direk hiçbir mesai harcamadan atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde, ana öğünlere ek olarak ya da antrenman zamanlarında enerjiye ihtiyaç duyarsanız ağzınıza bir miktar dut kurusu atabilirsiniz.

Yemişinizi ve kuru meyvenizi kendiniz dahil etmek için sade müsli ve granola alıyorsanız karışımlarınıza dut kurusunu da dahil edebilirsiniz.

Sağlıklı içecek hazırlarken doğal tatlandırıcı olarak dut kurusunu tercih edebilirsiniz. Smoothie tariflerinde dut kurusu farklı bir lezzet verecek ayrıca tarifinizi de tatlandıracaktır.

Kek ve kurabiye gibi tatlı tariflerinde dut kurusunu küçük parçalara bölerek ya da un haline getirerek kullanabilirsiniz.

Yeşil salataların üstüne serpebilir ya da sosuna toz haline getirdiğiniz dut kurusunu dahil edebilirsiniz.

Bitki çaylarının şekerle içilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmez bu sebeple dut kurusunu bitki çaylarınızla birlikte tüketerek lezzetini artırabilirsiniz.

Dut kurusu, çeşitli yiyeceklerde ve tariflerde kullanılabilecek çok yönlü bir malzemedir. Kişisel tercihlerinize ve tariflerinize göre farklı şekillerde deneyebilirsiniz.

Dut Kurusu ile Yapılan Lezzetli Tarifler


Bu kadar dut kurusunu anlatmışken birkaç pratik tarif vermeden olmaz. Sizin için keyifle hazırlayıp bayılarak tüketeceğiniz birkaç dut kurulu tarif derledik.

Dutlu Enerji Topları

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1/2 su bardağı dut kurusu (doğranmış)
  • 1/2 su bardağı fındık veya badem (dövülmüş)
  • 1/4 su bardağı bal
  • 1 tatlı kaşığı vanilin özütü

Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Elde ettiğiniz karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde parçalar alarak avuç içinde sıkıştırın. Buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin. Ardından servis yapabilirsiniz.

Dutlu Tavuk Salatası

Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış tavuk göğsü (didiklenmiş)
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/4 su bardağı mayonez
  • 1/4 su bardağı doğranmış kırmızı soğan
  • 1/4 su bardağı doğranmış kereviz
  • 1/4 su bardağı doğranmış yeşil biber
  • 1/4 su bardağı dut kurusu (doğranmış)
  • Tuz ve karabiber (damak zevkinize göre ayarlayın)

 Yapılışı:

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Salatayı dilimlenmiş ekmek veya yeşilliklerle servis yapabilirsiniz.


Bu tarifler dut kurusunu pratik bir şekilde kullanmanıza ve lezzetli yemekler hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Tabii ki, tarifleri kendi zevkinize göre özelleştirebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.